Om Orgelfest

Vi som bor i Trondheim, er så heldige å ha fire unike historiske orgler. Disse orglene gir fantastiske muligheter og i løpet av én høstuke vil vi feire disse instrumentene. Vi inviterer til Orgelfest 2016!


Vi er glade over å kunne presentere et variert festivalprogram med en rekke konserter, flere urframføringer, mesterklasse og kurs, barneprogram med mer. I løpet av én uke vil vi arrangere over 20 arrangementer i Trondheim, hvorav de fleste foregår i Nidarosdomen, men også i blant annet Vår Frue kirke og Ilen kirke.


I år arrangeres Orgelfest for 4. gang og vi ønsker å glede oss sammen med publikum til en rik og minneverdig festival!


Orgelfest 2016 er en festival både for et bredt publikum og for fagmiljøet, og har som mål å øke interessen for orgelet og øke rekrutteringen av kirkemusikere i Norge.

Trondheim har vært et kirkemusikalsk tyngdepunkt i Norge i svært lang tid. Dette kan i stor grad knyttes til Nidarosdomens posisjon opp gjennom århundrene som et nasjonalt kirkelig midtpunkt. Nidarosdomen var en av de første kirkene i landet som fikk orgel (1585).

En viktig hendelse både for det lokale og det nasjonale orgellandskapet var byggingen av Wagnerorgelet i Domkirken i 1741. Dette ble så utskiftet med gigantorgelet Steinmeyer i 1930, et instrument som lenge var Nord-Europas største. Viktig var også byggingen av Sauerorgelet i Vår Frue kirke i 1922. Med restaureringen av Wagnerorgelet i Nidarosdomen og Sauerorgelet i Vår Frue, disponerer byen to helt fremragende historiske instrumenter i utmerket stand. Dessuten, med den nylig gjennomførte og etterlengtede restaureringen av Steinmeyerorgelet I Nidarosdomen er orgelbyen Trondheim blitt unik, også i europeisk perspektiv.

Disse orglene danner grunnlaget for at Trondheim by er medlem av ECHO (European Cities of Historical Organs). Et klart signal om det internasjonale orgelmiljøets anerkjennelse av orglenes kvalitet og betydning!